top of page
icon 4 map white.png

Info

Een zorgmassage is een zachte, veilige massage die aangepast is aan de noden van mensen met kanker of een andere ernstige ziekte.

Deze ontspanningsmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting). Gezondheidsklachten kunnen op een natuurlijke en aangename wijze worden verlicht door een zorgmassage.

RC6A6566 (Small).JPG

WAAROM EEN ZORGMASSAGE?

De zachte massages bieden een diepgaande ontspanning en zijn daarom geschikt voor iedereen, ook voor mensen met een ernstige aandoening of in een palliatieve setting. In rust kunnen zieke mensen meer kracht ervaren wat hun behandeling dragelijker maakt en het herstel bevordert.

 

Zorgmasseurs leren tijdens hun opleiding bovendien professioneel omgaan met thema's zoals een litteken, oedeem of een stoma.

 

Zorgmassages zorgen voor meer levenskwaliteit. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheids-voordelen bieden. Klachten zoals pijn, angst, vermoeidheid, depressie en misselijkheid kunnen verminderen.

Een welkom geschenk tijdens een moeilijke periode.

parasympaticus.png

HOE WERKT EEN ZORGMASSAGE?

Bij een zorgmassage wordt gewerkt op het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel. Door zachte massages wordt de parasympaticus gestimuleerd wat zorgt voor rust en herstel.

RC6A5537%20(Small)_edited.jpg

VOOR WIE ZIJN ZORGMASSAGES BESTEMD?

Iedereen kan baat hebben bij een zorgmassage. De zachte massages zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor kanker-patiënten. Zorgmassages zijn eveneens geschikt voor mensen die kampen met andere gezondheidsklachten zoals dementie, parkinson, MS, depressie, enz. Ook bejaarde mensen kunnen baat hebben bij een zorgmassage: de nood aan aanraking is vaak essentieel aanwezig bij ouderen. Deze ontspanningsmassage kan worden toegepast in alle fasen van het ziekteproces (tijdens een behandeling, bij herstel of in een palliatieve setting).

RC6A5547 (Small).JPG

WETENSCHAPPELIJK BEWEZEN

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zachte massages meerdere gezondheidsvoordelen bieden. Klachten zoals hierboven besproken kunnen effectief verminderen door zorgmassages. De vraag in ziekenhuizen naar meer zorgmasseurs is een logisch gevolg van de positieve resultaten die ervaren worden.​

Via de website van vzw Zorgmassage kan je meer lezen over het wetenschappelijk onderzoek rond zorgmassages.

Klik hier

RC6A5652 (Small).JPG

WIE GEEFT EEN ZORGMASSAGE?

Zorgmassages worden gegeven door erkende zorgmasseurs die een uitgebreide specialisatieopleiding hebben gevolgd.

Op het platform worden enkel kwaliteitsvolle zorgmasseurs vermeld.

Een zorgmasseur biedt ontspanning en behandelt geen medische problemen zoals bv. rugaandoeningen. Hiervoor ga je beter naar een kinesist die een universitaire opleiding heeft genoten.

Voor de behandeling van lymfoedeem kan je terecht bij een gespecialiseerde lymfoedeemarts.

RC6A6974 (Small).JPG

HOE VERLOOPT EEN ZORGMASSAGE?

Tijdens de zorgmassage staat de mens achter de ziekte centraal. De klant kiest zelf welke lichaamsdelen hij of zij wil laten masseren. Sommige mensen verkiezen enkel een hand- of een hoofdmassage. Anderen nemen liever plaats op de massagetafel en willen genieten van een rugmassage of een massage van de benen. Het lichaam wordt bedekt met zachte handdoeken en er wordt gemasseerd met een natuurlijke olie zodat de masseur heel zacht kan werken. 

De zorgmasseur werkt steeds discreet, professioneel en zorgt voor een aangename sfeer.

RC6A6907 (Small).JPG

WAT KOST EEN ZORGMASSAGE?

Een zorgmassage bij een zelfstandig zorgmasseur kost gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per uur.

Terugbetaling

Er is op dit ogenblik één ziekenfonds die voorziet in gedeeltelijke terugbetalingen van zorgmassages: Liberale Mutualiteit.

Per zorgmassage via een zorgmasseur die aangesloten is bij het netwerk (te vinden op deze site) krijg je 10 € terugbetaald en dit maximaal 6 keer per jaar.

Klik hier voor meer informatie.

We raden aan om de actualiteit te blijven volgen en de vraag voor te leggen aan jouw ziekenfonds of verzekeraar.

 

Vzw Zorgmassage ijvert dag in dag uit bij de mutualiteiten voor betere condities en/of (gedeeltelijke) terugbetalingen.

bottom of page